Přeskočit na obsah
Domů » Jak udělat kvásek – Rychle a přehledně

Jak udělat kvásek – Rychle a přehledně

Přemýšlíte nad tím, že si doma vyrobíte vlastní kvásek? Ten, který si vyrobíte doma bude bezesporu zdravější a chutnější. Kromě toho vás z něho nebude tolik nadýmat. Nemusíte se bát toho, že by příprava kvásku byla nějak časově náročná.

Kvásek zvládnete připravit během krátké chvíle a věřte nám, že tento proces stojí rozhodně za to. Mimo jiné se kváskování stalo oblíbeným procesem za poslední dobu, a to nejenom u žen, ale také mužů. Proč připravit vlastní kvásek? Jak jsme již naznačovali výše, domácí kvásek bude chutnější a zdravější. Pojďme se podívat na přípravu.

Jak udělat kvásek?

V první řadě je důležité si připravit nejenom suroviny, které budete pro tvorbu kvásku potřebovat, ale také pomůcky, jež vám pomohou docílit toho, aby byl vámi vyrobený kvásek považován za skutečně kvalitní.

Nemusíte se ničeho obávat, žádné speciální nářadí potřebovat nebudete. Věci, které jsou u tvorby kvásku důležité máte bezesporu doma. Připravte si tedy celozrnnou mouku, převařenou a poté vychladlou vodu, ubrousek, gumičku, lžičku a sterilizovanou sklenici. Nyní máte vše potřebné již připravené. Jak tedy udělat kvásek? Na to se společně podíváme v odstavci níže.

Vezměte si sklenici a do ní nasypte mouku. S moukou to příliš nepřehánějte, protože ve stejném množství musíte přidat i vodu. Pokud sklenici zaplníte moukou, budete mít problém s přidáním vody. Je dobré si nejprve tyto hodnoty přeměřit, aby se vám opravdu ve stejném množství do sklenice vešla jak mouka, tak voda. Ideálním měřítkem je 100 g : 100 ml. Voda totiž slouží pro aktivaci tzv. enzymu amylázy. Poté směs důkladně promíchejte pomocí lžičky. Míchání by mělo být  pečlivě, protože by ve sklenici neměly zůstat hrudky. Lžičku necháme uvnitř sklenice a následně ji přikryjeme. Dále sklenici umístíme na teplé místo.

Pokračujeme s tvorbou kvásku

Následující den můžete do sklenice přisypat rovněž 100 g mouky a 100 ml převařené vody. Dbejte na to, aby voda byla vychladlá. Poté opět promícháme a necháme na teplém místě. Stejný postup opakujeme i další den. Před sebou nyní máme čtvrtý den. V tento den přidáme rovněž výše uvedené ingredience, ale pouze z polovičního množství (50 g : 50 ml). Poslední den máme kvásek již hotový. Směs by měla mít jednou tak větší objem a ve chvíli, kdy jej vložíte do skleničky s vodou, měl by bezpochyby plavat. Podle toho poznáte, že je kvásek kvalitně připraven.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *